Verantwoord spelen

Voor het overgrote deel van de mensen levert online gokken doorgaans geen echte problemen op. Ook al spelen ze regelmatig de meesten weten goed wanneer ze moeten wanneer bijvoorbeeld hun financiële situatie het niet (meer) toelaat. Er is echter wel een kleine groep mensen die dit voor zichzelf minder goed kunnen inschatten.

Helaas lopen zij soms het risico dat het spelen in een online casino meer wordt dan slechts voor de lol een spelletje spelen. Ze spelen bijvoorbeeld vaker dan gemiddeld en spenderen meer dan ze financieel aankunnen waardoor ze in de problemen komen. Er is dan duidelijk sprake van problematisch gedrag of misschien wel een gokverslaving.

verantwoord spelen

Hoe herken je dit?

Mensen die problematisch gedrag vertonen bij het online gokken lopen het risico dat hun gedrag leidt tot een daadwerkelijke verslaving. Vaak kun je dit soort gedrag herkennen aan een aantal kenmerken zoals:

Men geeft veel meer uit dan vooraf gestelde grenzen;
Het spelen neemt een groot deel van de dag in;
Er worden erg hoge inzetten gebruikt;
Men probeert verliezen goed te maken door proberen te winnen;
Winst wordt niet uitgekeerd maar weer verspeeld;
Liegen en niet eerlijk zijn tegen de omgeving.

Dit zijn de meest voorkomende en belangrijkste gedragskenmerken waaraan je problematisch gedrag zou kunnen herkennen.

Wanneer wordt gokken problematisch?

Als je merkt dat het normale dagelijkse leven (zoals je werk, Sports, hobby’s contact met vrienden etc.) verstoord wordt door het feit dat iemand deze tijd besteed aan gokken kan er sprak zijn van problematisch gedrag. Wanneer vooral werk of gezondheid worden verstoord of beïnvloed door het regelmatige gokken dan is het verstandig hulp te zoeken om dit aan te pakken.


Ontkenning
Zoals bij veel verslavingen is ook bij gokken het erkennen van het probleem of de verslaving het moeilijkst. Mensen in de directe omgeving hebben dit vaak als eerste in de gaten, vaak wordt het ook stellig ontkent door degene in kwestie. In dit geval is het slim als mensen uit de directe omgeving aankloppen bij gespecialiseerde instellingen om de verslaving aan te pakken.

Waar kun je terecht?

Er zijn meerdere organisaties en instelling actief in de begeleiding van verslavingen. Hier kan hierbij gaan om problematisch gedrag in de beginfase of een heftige verslaving. Iedereen die problemen ervaart bij het gokken kan bij deze organisaties terecht voor hulp. Heb je behoefte aan contact met een van deze organisatie? neem contact op via contactgegevens staan van deze twee organisaties.

Herken jij jezelf of iemand anders aan de geschetste gedragskenmerken, schaam jezelf niet om contact op te nemen. Iedereen is er uiteindelijk bij gebaat om geholpen te worden als er sprake is van problematisch gedrag of een verslaving.