Verantwoord spelen

Voor het overgrote deel van de spelers levert online gokken doorgaans geen echte problemen op. Ook al spelen ze regelmatig, de meesten weten goed dat ze moeten stoppen als bijvoorbeeld hun financiële situatie het niet meer toelaat. Er is echter een kleine groep spelers die hier iets meer moeite mee heeft.

Helaas lopen zij vaak het risico dat het spelen in een online casino meer wordt dan slechts iets wat zij voor hun plezier doen. Ze spelen bijvoorbeeld (veel) meer dan gemiddeld en geven meer uit dan ze financieel aankunnen waardoor ze in de problemen terechtkomen. Er is dan duidelijk sprake van problematisch gedrag of misschien wel een gokverslaving. Op deze pagina zullen we onze uiterste best doen om advies te geven aan iedereen die zich in deze situatie bevindt, of iemand kent die symptomen van een gokverslaving vertoont.

verantwoord spelen

Hoe herken je dit?

Mensen die verslavend gedrag vertonen bij het online gokken, lopen het risico dat hun speelgedrag leidt tot een daadwerkelijke verslaving. Vaak kun je dit soort gedrag herkennen aan een aantal kenmerken. De onderstaande 9 punten zijn, volgens de professionele verslavingszorginstelling GGZ Interventie, de meest voorkomende en belangrijkste symptomen waaraan je een gokverslaving zou kunnen herkennen:

  1. lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maag- en darmklachten, trillen en transpireren
  2. vermoeidheid, slaapproblemen en geheugenverlies
  3. continue denken aan gokken en obsessief leven naar het volgende moment om te gokken
  4. verlies van tijdsbesef door ’s nachts te gokken
  5. stoppen of minderen met gokken lukt niet
  6. wanneer het proberen om te stoppen of minderen niet lukt onrustig worden en/of geïrriteerd raken
  7. verloren geld aan gokken weer terug willen winnen door te gokken
  8. steeds hogeren bedragen en risico’s nemen om een ‘high’ gevoel te creëren
  9. persoonlijke-, familie-, werk- en financiële problemen

Het komt ook vaak voor dat een gokverslaving gepaard gaat met een andere verslaving, zoals alcohol, medicijnen of drugs. Er wordt dan sterk aangeraden om alle verslaving tegelijkertijd te behandelen om een terugval te voorkomen.

Wanneer wordt gokken problematisch?

Als je merkt dat het normale dagelijkse leven, zoals werk, sport, hobby’s en sociale contacten, van een bekende wordt verstoord door het feit dat hij of zij deze tijd liever besteed aan gokken, kan er sprake zijn van problematisch gedrag. Wanneer met name werk of gezondheid worden verstoord of beïnvloed door het regelmatige gokken dan wordt het tijd om hulp in te schakelen om dit gedrag aan te pakken.


Ontkenning
Zoals bij veel verslavingen is ook bij gokken het erkennen van het probleem of de verslaving het moeilijkst. Mensen in de directe omgeving hebben dit vaak als eerste in de gaten, maar vaak wordt het hebben van een verslaving stellig ontkent door degene in kwestie. In dit geval is het slim als contacten uit de directe omgeving van de verslaafde aankloppen bij gespecialiseerde stichtingen voor hulp om de verslaving van een bekende aan te pakken.

Online poker verslaving

Wanneer je veelvuldig pokert en zelfs raakvlakken hebt met een gameverslaving, kan een pokerverslaving uitmonden in een ernstige gokverslaving. Niet alleen in relationele sfeer kan veel stuk gaan, ook veel geld worden verloren en riskeer je hoge schulden.

Een gokverslaving die veel voorkomt is het spelen van online poker. Grote pokerevenementen nodigen vaak succesvolle online pokerspelers uit. Pokerspelers die goed zijn, kunnen grote geldprijzen winnen. De ambitie om beter te worden en kans te maken op grote cash prijzen is erg verslavend. Het is heel eenvoudig om te beginnen met het spelen van online poker. Veel websites bieden zelfs een startbedrag aan nieuwe spelers, of je kunt nep-speelgeld gebruiken om te beginnen. Wanneer je te vaak online poker speelt en symptomen van een verslaving begint te vertonen, kan een pokerverslaving snel escaleren tot een serieuze gokverslaving. Niet alleen kan je veel sociale contacten verliezen, maar het kan spelers ook veel geld kosten en je in de schulden steken.

Hoe zoek ik hulp voor gokverslaafden?

Is jouw partner, kind, ouder, broer/zus, beste vriend/vriendin of iemand anders verslaafd aan gokken en wil je hulp voor hen zoeken? Het kan erg veel stress opleveren om iemand in jouw directe omgeving te hebben die een gokprobleem heeft. Dit kan ervoor zorgen dat je boos, verdrietig, schuldig of eenzaam voelt.  Op een gegeven moment moet je erkennen dat het zo niet langer meer door kan gaan, en je alles hebt gedaan om de verslaafde proberen te helpen. Dan moet je de conclusie trekken dat je de hulp van een professional in moet schakelen.

Het kan lastig zijn om je erbij neer te leggen dat je niet altijd de gewenste invloed kan hebben op het gedrag van een verslaafde. Je kan echter wel een positieve invloed hebben in de manier waarop je deze situatie aanpakt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je eigen gedrag te veranderen hoe jij met de verslaafde omgaat. Wat uiteindelijk het belangrijkste is, is dat jouw leven, en dat van de persoon die je wilt helpen, weer kan draaien om wat jullie gelukkig maakt.  Hierin kunnen afkickklinieken je begeleiding bieden om de eerste stap te nemen om iemand met een gokverslaving in jouw directe omgeving te helpen.

Waar kun je terecht?

Er zijn meerdere organisaties en stichtingen actief in de begeleiding van verslavingen. Dit kan variëren van problematisch gedrag in de beginfase tot een speler met een heftige verslaving. Iedereen die problemen ervaart bij het gokken, kan bij deze organisaties terecht voor hulp. Heb jij, of iemand in jouw omgeving, behoefte aan contact met een van deze instellingen? Doe dit dan zo snel mogelijk. Aan de rechterkant van deze pagina vind je de contactgegevens van Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers
, Jellinek Preventie en Consultancy
 en GGZ Interventie.

Herken jij jezelf of iemand die je kent in de verslaving symptomen? Aarzel dan niet om hulp te zoeken. Iedereen is er uiteindelijk bij gebaat om geholpen te worden als er sprake is van problematisch gedrag of een verslaving.

Veelgestelde vragen over gokverslaving

Wat is de definitie van een gokverslaving?

Het spelen van gokspellen kan voor een aantal mensen zo spannend en leuk zijn dat dit leidt tot verslavend gedrag. Dit heeft vaak te maken met het feit dat er grote geldprijzen kunnen worden gewonnen en dat spelers hierdoor steeds meer gaan gokken om beter te worden in een spel. We spreken van een gokverslaving als het gokken ten koste gaat van de sociale contacten, gezondheid en financiële situatie van een speler.

Wanneer is iemand gokverslaafd?

Het is niet altijd even makkelijk om te constateren of iemand verslaafd is aan gokken, of dit simpelweg soms iets te vaak doet. Dit ligt vaak aan hoeveel tijd en geld er in het gokken wordt gestoken, en wat de gevolgen hiervan zijn. Iemand heeft een gokverslaving wanneer hij of zij structureel aan het gokken is en afhankelijk is van de kick die het gokken hem of haar geeft, en hierdoor niet zomaar kan stoppen.

Hoe raak je verslaafd aan gokken?

Verslaafd raken aan gokken is niet iets waar iemand zelf bewust voor kiest. Het begint vaak klein, met een paar uurtjes per week, maar kan al snel uit de hand lopen en tot een verslaving leiden. Als iemand het punt heeft bereikt dat hij of zij structureel aan het gokken is, is er een grote kans dat dit een verslaving is. Dit kan door verschillende factoren zijn veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld persoonlijke en medische omstandigheden.

Hoe benader ik iemand met een gokverslaving?

Het belangrijkste is om de verslaafde op een goed moment te benaderen voor een gesprek. Doe dit dus vooral niet als hij of zij aan het gokken is. Begin een gesprek over de verslaving en vraag hoe jij de verslaafde hierin kan steunen. Maak aan de hand van dit gesprek een aantal afspraken voor de toekomst. Laat ook vooral weten als er dingen zijn die wél goed gaan.